Hoe ontstaat een blessure of overbelasting?

Zeker bij krachtsporters komt overbelasting van de spieren erg vaak voor. Je hebt lekker getraind maar de volgende dag heb je toch last van stijve spieren. Hier is natuurlijk niets mis mee want vaak denk je dan ‘oh heb goed getraind gister’. Maar als de spierpijn of stijfheid juist toeneemt op dag twee, dan moet je gaan opletten.

Door de belasting ontstaat er in de spier een micro beschadiging van de spiervezels. In de wetenschap wordt beweerd dat deze minimale schade in combinatie met de bijbehorende ontstekingsfase de bekende spierpijn/stijfheidsklachten geeft. Hierbij geldt dat je de trainingsbelasting moet aanpassen en moet zorgen voor een optimaal herstel. Wanneer je niet voldoende tijd om te herstellen pakt of wanneer je herhaaldelijk te vroeg begint met trainen na een trainingsprikkel, waarbij minimale schade in de pees ontstaat i.c.m. ontstekingsreacties, spreken we van overbelasting.

Hoe herken je overbelasting klachten?

Vaak herkennen we de klachten van overbelasting te laat. Maar kunnen we deze klachten zien aankomen? Wanneer je je knie stoot dan herinner je wel dat ene moment met de duidelijke gevolgen. De klachten bij een overbelasting zijn echter complexer en onduidelijker:
– De sporter geeft geen duidelijk ontstaansmoment aan.
– Er is een onduidelijk klachtenbeloop.
– Het kan leiden tot langdurige blessures.
– Wisselvallig beloop van weefselherstel.

Voorkomen is beter dan genezen

Een van de belangrijkste zaken om overbelasting tegen te gaan is het aanpassen van je trainingsintensititeit en belastbaarheid. Ook moet je achterhalen wat nou precies de oorzaak is waar de overbelasting vandaan komt. Je kan hierbij denken aan een verkeerde techniek, verkeerd materiaal of misschien ligt het wel bij een verkeerd voedingspatroon.

Wat te doen tegen overbelasting?

Het eerste dat je zou moeten doen is zorgen dat de belasting vermindert. Dat is niet altijd even makkelijk. Een lichamelijke eigenschap als negatieve factor is waarschijnlijk moeilijker te veranderen dan een ongeschikt trainingsschema bij sporten. Als de oorzaak in de aard van het werk ligt, is omscholen en ander werk zoeken een grote stap.
Misschien is de situatie al behoorlijk te verbeteren door een andere (werk)houding aan te leren of af te wisselen, door de bezigheden anders in te delen of op tijd pauzes te nemen. Gebruik het juiste gereedschap voor een klus en goed passende schoenen van het juiste type voor je sport. Een bandage kan ook helpen om je bewegingen in de goede richting te sturen.

1. RUST
Natuurlijk is rust goed omdat je tijdens rust de spier niet belast. Maar ook is rust in meer algemene zin belangrijk omdat het lichaam in rusttoestand (nachtrust) juist gericht is op opbouw en herstel.
2. GEZOND LEVEN
Zorg voor een algemeen goede conditie van je lichaam, zodat herstelprocessen vlot verlopen en de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn. Onze herstel producten zoals de liquid recovery helpt ook bij een goed en snel herstel
3. TRAINING
Door te zorgen dat de te belasten spiergroepen goed getraind zijn, zullen ze zwaarder kunnen worden belast. Maar is die overbelasting zelf niet de beste training? Nee dus. Wat is dan het verschil? Bij een goede training krijgt het lichaam tijdens de inspanning zodanige prikkels toegediend dat tijdens de rust- en opbouwfase de belaste onderdelen extra worden versterkt. Bij overbelasting maak je alleen maar meer kapot dan je kunt repareren. Ook spieren die langdurig licht worden belast kunnen er baat bij hebben om wat zwaarder te trainen, zodat hun doorbloeding wordt verbeterd en soepelheid toeneemt.
4. WARMING-UP
Spieren zijn kwetsbaarder als ze onvoorbereid een grote inspanning moeten leveren. Als je van tevoren weet dat je je spieren gaat belasten, dan is een goede warming-up onmisbaar in de strijd tegen blessures.
5. REKKEN
Rekoefeningen houden het lichaam lenig. Daardoor kun je allerlei bewegingen gemakkelijker maken zonder meteen aan de grenzen van je spieren te zitten. En draagt rekken dus bij aan het voorkomen van overbelasting door onverwachte bewegingen. Ook bij rekken geldt dat een warme spier meer kan hebben dan een koude.
6. MASSAGE
Massage helpt spieren sneller te normaliseren na inspanning door bevorderen van de afvoer van vocht en afvalstoffen en het verminderen van de spierspanning. Daardoor kunnen spieren zich gemakkelijker en sneller herstellen en voorbereiden op de volgende inspanning. Door middel van massage kunnen ook onregelmatigheden in de spier zoals littekenweefsel, verklevingen en spierknopen soepel worden gemaakt, zodat ze minder snel het beginpunt van nieuw blessureleed zullen zijn.

Heb jij een blessure en ben je op zoek naar fysiotherapie in Doetinchem? Wij hebben locaties op Sportpark Zuid, bij voetbal vereniging DZC’68, op de Huet en in het centrum van de stad.

Maak direct een afspraak!

 

Overbelasting