Wat is een peesblessure en hoe behandel je deze?

Wat is een pees?

Een pees is het uiteinde van een spier waarmee die aan het bot of kraakbeen vastzit.
Pezen zit overal in je lichaam, van je pols tot aan de achillespees. Het is een soort band die bestaat uit bindweefselcellen die niet kunnen samentrekken (zoals bij spiercellen wel het geval is).

De bloedvaten in pezen zitten voor en achter de pezen, hierdoor is de bloedcirculatie niet optimaal. Bloedvaten zorgen voor toevoer van zuurstof en voedingstoffen. Door een gebrekkige doorbloeding ontstaan vaker blessures en herstelt het minder snel.

Oorzaak peesblessure

Een peesblessure ontstaat meestal door overbelasting. Wanneer de pees overbelast raakt door intensief sporten of het tillen van zware gewichten, kunnen er scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes kunnen zichzelf herstellen maar door de slechte doorbloeding duurt dit bij een pees wat langer. Hierdoor ontstaat een peesblessure.

Ook door het verkeerd trainen van de spieren kan een peesblessure ontstaan. Wanneer je oefeningen niet op een gecontroleerde manier uitvoert, kan dit de pees aantasten.

Klachten die bij een peesblessure horen kunnen zijn:

• Pijn: Door de blessure treedt er vaak een zeurende en/of stekende pijn ter hoogte van de pees op. Aanvankelijk is dit alleen tijdens de belasting, maar op den duur kan dit ook in rust optreden.
• Bewegingsbeperkingen: De pees kan in omvang toenemen waardoor er een bewegingsbeperking kan optreden. Vaak is bewegen van de pees en betrokken lichaamsdelen pijnlijk waardoor men minder gaat bewegen en wat op den duur ook kan leiden tot bewegingsbeperkingen.
• Uitstralende pijn: De pijn kan ter hoogte van de pees aanwezig zijn, maar kan soms ook uitstralen. Welk gebied dit is, hangt af bij welke pees de blessure zit.
• Stijfheid: Door de blessure kan er stijfheid van de pees en spier optreden waardoor er ook een bewegingsbeperking kan optreden.
• Zwelling: De blessure gaat vaak gepaard met zwelling. Dit is ook bij peesblessures vaak het geval.

Hoe wordt een peesblessure behandeld?

Veel mensen blijven last houden van klachten. Dit komt vaak doordat er belemmerende factoren voor herstel zijn, zoals een verkeerde houding, stress of een verkeerd beweegpatroon. In dit geval kun je baat hebben bij fysiotherapie. Wanneer je bij onze fysiotherapeuten komt, zal eerst gekeken worden wat de oorzaak van de peesblessure is en of er sprake is van belemmerende factoren. Daarna wordt er samen met jou een plan gemaakt voor de behandeling van jouw peesblessure. Onderdelen van ons fysiotherapeutische behandelplan kunnen zijn:

Shockwave therapie – Hier wordt er gebruik gemaakt van hoogenergetische geluidsgolven. Hierdoor wordt het herstelproces van de pees bevorderd en zal de pees dus sneller herstellen.
Manuele mobilisaties/manipulaties – Belemmerende factoren voor herstel kunnen beperkingen in de beweeglijkheid van gewrichten zijn. Dan is het noodzakelijk deze gewrichten te mobiliseren of manipuleren, zodat de pees voldoende rust krijgt om te herstellen. Ook is dit een voorwaarde om recidiveren van klachten te voorkomen.
Houdingstherapie – Lichaamshouding moet optimaal zijn om goed te kunnen herstellen van peesblessures. We kunnen je daarom houdingsadviezen of houdingsoefeningen geven om een juiste houding te bewerkstelligen.
Oefentherapie – Spierversterkende oefeningen, stabiliteitsoefeningen of bijvoorbeeld mobiliteitsoefeningen dragen bij aan het peesherstel.
Dry needling/triggerpoint therapie – Wanneer er te veel spierspanning op de spier van de pees zit, kan dit de blessure in gang houden. Door deze spierknopen met dry needling therapie of manuele triggerpointtherapie te behandelen, ontspant de spier en wordt de pees minder belast. De pees krijgt zo beter de kans om te herstellen.
Massage – Ook met massagetechnieken kunnen we betrokken spieren ontspannen om de belasting op de pezen te verminderen.
Taping – Met tapen kunnen we de stand van gewrichten corrigeren, kunnen we spieren ontspannen en andere spieren juist activeren.

Elk traject is anders

Eén van de belangrijkste dingen bij het herstel en de behandeling van een peesblessure is rust. Dat houdt in: wel bewegen, maar niet belasten. Hier gaan we tijdens het behandeltraject dan ook uitgebreid op in. Iedereen is echter anders. Dit betekent dat er een traject op maat wordt gemaakt wanneer je in behandeling gaat bij Wilbrink Wassink Fysiotherapie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Maak direct een afspraak!

☎️ 0314 – 33 02 00
📩 info@wilbrinkwassink.nl
💬 06 – 38 54 27 99 (alleen whatsapp)
www.wilbrinkwassink.nl

Peesblessure